Via milieustraten, afvalinzamelaars en productiebedrijven wordt er zo’n 150 miljoen kilo post-consumer kunststof bij ons aangeboden. Voldoende om een mega voetbalstadion te vullen. Dankzij onze leveranciers kunnen wij zo’n 375.000 ton CO2 besparen. Vrijwel 100% van al het kunststofafval wordt gerecycled in een closed loop.
Wij zijn in staat zijn om van de harde, post consumer mix-kunststoffen weer hoogwaardige grondstof te maken, doordat we tientallen kunststofsoorten van elkaar kunnen scheiden.
De soorten plastic die we recyclen
Actief in heel Europa
We hebben recyclingvestigingen in Nederland, België, Engeland, Ierland en Noord-Ierland en werken samen met partners in Duitsland en Tsjechië. Vanuit een visie om lokaal circulair te zijn. Wij zijn voorstander van het recyclen van afval - en daarmee het behoud van grondstoffen en groei in kennis - in Európa. De oplossing is niet het exporteren van afval naar Azië, de oplossing is aan onszelf en creëren we zelf. Daarom hebben we in Europa verschillende vestigingen, waarmee we onze volumes verder uitbouwen, meer impact hebben én op steeds meer plaatsen lokaal circulair zijn.
Zeven processtappen
Het proces van recycling bestaat uit ongeveer zeven processtappen, waarbij we de soorten steeds strikter van elkaar scheiden. De kunststoffen worden handmatig voorgesorteerd, gewassen, machinaal verkleind en via drijf/zink-methodes en infraroodtechnieken tot een zuiverheid van bijna 100% geproduceerd tot een secundaire grondstof.
-
Kunststof afval
-
Kunststof handsortering
-
Kunststof geshredderd
-
Kunststof wassen
-
Laboratorium kwaliteitsbewaking
-
Big bags met kunststofgranulaat
-
Gerecycled kunststof eindproduct
Thermoplasten
Van Werven recyclet de thermoplasten onder de kunststoffen. Van Werven kan zuivere kunststofsoorten scheiden uit een mix van thermoplasten en deze klaar maken voor toepassing in nieuwe producten. Onze maalgoederen produceren we in zo’n 50 soorten, op specificatie van onze afnemers. Productiebedrijven nemen deze hoogwaardige grondstoffen af als vervanger van primaire grondstoffen en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het duurzaam produceren van nieuwe plastic producten.
Hoogwaardig recyclen als enige oplossing
Waar de gerecyclede kunststoffen enkele jaren geleden veelal gestort of verbrand werden, en recycling meestal laagwaardig werd toegepast, wordt het nu op hoogwaardige wijze ingezet in bijvoorbeeld de automotive industrie. Het aanboren van primaire grondstoffen moeten we blijvend verminderen door recycling naar een volgend stadium te brengen.
Onze missie is de keten te sluiten én dat te doen door plastic te recyclen als vervanger van primaire grondstof. Het creëren van hoogwaardige secundaire grondstoffen is de enige manier om toe te werken naar een circulaire, niet-subsidie-gedreven grondstoffenketen, de ultieme vorm van duurzaam ondernemen.
Samenwerking in de keten
De route naar een circulaire economie bestaat uit samenwerking. Met onze afnemers werken we nauw samen om nieuwe innovaties door te voeren. Aan de voorkant werken we nauw samen met ontdoeners van afval, zoals productiebedrijven, gemeentes en afvalsorteerbedrijven, om stromen vroegtijdig in beeld te hebben. Samen maken we het verschil.