arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcheckfacebooklinkedinorangetalentsearchtwitter Ga naar content
Menu

Van Werven ‘meest iconische project’ in circulaire kunststoffen

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat ontving tijdens de start van de week van de Circulaire Economie de vijf transitieagenda’s die Nederland circulair moeten maken. Van Werven werd als één van de vijf iconische projecten gewaardeerd.

Van Werven Kunststofrecycling was met vier andere kandidaten genomineerd voor de Circular Award 2018, een waardering voor ‘koplopers in de transitie naar een circulaire economie’. Winnaar werd Closing the Loop, waarmee Van Werven Kunststofrecycling categoriewinnaar bleef.

De prijs komt voort uit het Nationaal Grondstoffenakkoord waarvan Van Werven in 2017 al mede-ondertekenaar was. 180 partijen spraken met elkaar en het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken af de Nederlandse economie te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Onder hen multinationals, vakbewegingen, milieuorganisaties en bedrijven als Van Werven, dat kunststoffen hoogwaardig recyclet en terugbrengt als grondstof. 


 

Vijf Transitieagenda’s, waaronder Kunststoffen

Vanuit het Grondstoffenakkoord zijn vijf Transitieagenda’s geïdentificeerd, die de circulaire ambities verder vorm geven. De uitreiking van de prijs viel samen met de overhandiging van deze Transitieagenda’s aan de Staatssecretaris. Naast Kunststoffen zijn dat Consumptiegoederen, Biomassa & Voedsel, Maakindustrie en Bouw. Vanuit iedere categorie werd door de jury een kandidaat geselecteerd voor de Circular Award 2018.

Van de vijf koplopers kreeg uiteindelijk Closing the Loop de prijs overhandigd. Het liet daarmee de andere categoriewinnaars achter zich: Instock (Biomassa & Voedsel), SmartCrusher (Bouw), SNEW (Maakindustrie) en Van Werven. Een jury en de mensen in de zaal uit het bedrijfsleven, van branche-organisaties en uit de landelijke politiek oordeelden dat zij het beste scoorden op circulariteit (de mate van herbruikbaarheid), schaalbaarheid en potentiële impact, samenwerking in de keten en of het gaat om een gezond businessmodel. 

Managing director Ton van der Giessen: “We hadden graag de Circular Award gewonnen, maar ik ben er ook erg trots op dat we categoriewinnaar zijn. Het is een heel aansprekende waardering voor wat we doen. Al ruim tien jaar werken we keihard aan het recyclen van kunststoffen en dat ging niet altijd makkelijk. Het is dankzij het familiebedrijf en de bijbehorende vastberadenheid dat we nu een gezond businessmodel hebben en op grote schaal kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving voor de toekomstige generaties.”
 

120.000 ton harde plastics

Van Werven recyclet jaarlijks 120.000 ton harde plastics op verschillende vestigingen in Europa, zoals tuinmeubelen, kratjes en leidingen uit bouwafval, bedrijfsafval en milieustraten. Het maalgoed wordt op klantspecificatie als hoogwaardige secundaire grondstof ingezet in de maakindustrie.
 

Nieuw platform recyclingplastics.eu

Op de dag van de uitreiking lanceerde Van Werven ook een nieuwe website voor de activiteiten gericht op kunststofrecycling. Een update was nodig, omdat Van Werven de laatste jaren uitbreidde naar onder andere Ierland, Noord Ierland, Engeland en België. Op recyclingplastics.eu is alles te vinden over het recyclen van harde kunststoffen en hoe producerende bedrijven herbruikbare grondstoffen kunnen gaan toepassen.

Terug naar overzicht
Verder lezen