Er zitten nog zoveel plastics in het restafval van commerciële en industriële activiteiten binnen een stedelijk gebied. Stel dat deze ‘verloren kunststoffen’ selectief worden ingezameld, geïdentificeerd en worden gerecycled tot een nieuwe grondstof? Het Europees onderzoeksproject PlastiCity doet onderzoek en Van Werven doet mee.
Peter Brughmans, consultant Van Werven, legt uit dat op basis van onderzoek naar deze ‘verloren kunststoffen’ er geëvalueerd wordt wat er hoogwaardig herwonnen kan worden: “Bieden delen van de vrijgekomen plasticvolumes extra opportuniteiten voor nieuwe recyclingmethodes en toepassingen? Oftewel, kunnen we deze integreren in bestaande structuren of vinden we nieuwe mogelijkheden?” Ook ligt er in het onderzoek grote nadruk op samenwerking. Peter Brughmans legt uit dat er gekeken wordt hoe er binnen het stedelijk gebied samengewerkt kan worden ten bate van de circulaire economie. Zo wordt de vraag gesteld of er nog bijkomende partners gezocht moeten worden.
Onderzoek PlastiCity in vier steden
Dit onderzoek gebeurt in vier steden met uiteenlopende typologieën, afvalbeheersystemen, culturele contexten en regionaal en lokaal beleid (Gent (B), De Haag (NL), Southend-on-the-sea (GB), Douai (F)). Zijn deze stromen in de vier steden identiek? Kan er over stedelijk gebieden worden gekeken naar synergiën in het circulaire proces? Dit alles wordt opgezet door een multidisciplinair consortium van universiteiten, bedrijven en partnersteden.
“Met deze steun onderbouwt Van Werven de visie dat niet enkel de P van profit telt, maar we ook moeten participeren in een duurzaam beleid met eveneens de focus op mens en planeet!”
Van Werven is trotse partner
Met trots is Van Werven, met haar uitgebreide expertise in hoogwaardige recycling van gebruikte harde plastics, een van de bedrijfspartners die de mogelijkheden evalueert voor selectieve inzameling van de verloren harde plastics in de reeds bestaande systemen. Al deze inzichten die samen verworven worden binnen dit consortium moeten leiden tot modellen en uitvoeringsmogelijkheden tot daadwerkelijke hogere recyclingpercentages met een globale veel lagere CO2 footprint. Brughmans: “Met deze steun onderbouwt Van Werven de visie dat niet enkel de P van profit telt, maar we ook moeten participeren in een duurzaam beleid met eveneens de focus op mens en planeet!”
Lees hier meer informatie over het Europees onderzoeksproject Intereq 2 Seas Mers Zeeën PlastiCity.