arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcheckfacebooklinkedinorangetalentsearchtwitter Ga naar content
Menu

Marktleider Wavin bouwt met Van Werven aan duurzame voorsprong

Wavin is marktleider in kunststof leidingsystemen in Europa en een belangrijke partner voor de kunststofrecycling-activiteiten van Van Werven. Wavin is niet alleen marktleider in absolute getallen, ook in duurzaamheid. Meer dan tien procent van het kunststof dat het bedrijf gebruikt, is van gerecycled kunststof, waarvan Van Werven een significant deel levert.

Wavin logo
Wavin

1,2 miljard omzet

Wavin levert effectieve oplossingen voor essentiële behoeften van het dagelijks leven: een veilige distributie van drinkwater en gas, duurzaam beheer van regenwater en afvalwater, energie-efficiënte verwarming en koeling van gebouwen, elektro, telecom en industriële toepassingen.

Het hoofdkantoor van Wavin Groep is gevestigd in Zwolle, Nederland. Wavin Groep heeft vestigingen in meer dan 25 landen met meer dan 30 productielocaties. De Wavin Groep heeft meer dan 5500 medewerkers en heeft een jaarlijkse omzet van circa € 1,2 miljard. Sinds 2012 is Wavin onderdeel van de Mexichem Groep, de Latijns Amerikaanse wereldleider in leidingsystemen en petrochemische industrie. 

drieluik krvw pvc.jpg

Al jarenlang geloof in recyclaat

Terwijl in de markt de gedachte heerste dat de kwaliteit van gerecycled kunststof onvoldoende zou zijn voor hoogwaardige producten, ging Wavin de uitdaging aan. Inmiddels is de kwaliteit van het recyclaat zo verbeterd, dat het heel goed te gebruiken is voor bijvoorbeeld de middenlaag in multi-layer buizen.     

Homogeen Recyclaat

Van Delden: „In de middenlaag van deze buizen hebben we ruimte voor wat flexibiliteit, zonder in te boeten op de kwaliteit van het eindproduct. Wat belangrijk is, is dat de kwaliteit van het recyclaat stabiel is. Waar we aan werken is de omstandigheden te creëren om grotere hoeveelheden te gaan mixen, zodat we homogenere partijen recyclaat maken. Homogeniteit en consistentie is heel belangrijk voor de afstelling van onze machines. In de aanloopfase kon er verschil zitten tussen verschillende leveringen recyclaat. Nu niet meer.”

Samenwerking is cruciaal. Het is een reis waar de insteek van beide partijen is hoe we dit zo goed mogelijk kunnen doen voor een goede prijs voor ons allebei. Daarom werken Van Werven en wij nauw samen.

Richard van Delden

Het proces gaat door

„Het proces gaat continu door, iedere keer komen we een stap verder. Samenwerking is dan cruciaal. Het is een reis waar de insteek van beide partijen is hoe we dit zo goed mogelijk kunnen doen voor een goede prijs voor ons allebei. Daarom werken Van Werven en wij nauw samen. Wij met onze kennis van het eindproduct en onze grote R&D afdeling en Van Werven met de kennis van sorteren, wassen en verkleinen.”

Enorme besparing milieu

De uitdaging is om recyclaat te ontwikkelen dat net zo te specificeren is als virgin grondstof. Van Delden: „Wat we nu samen onderzoeken is welke componenten in het kunststofafval er nog uitgefilterd moeten worden voor een nog betere kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan resten van siliconenkit, dat in het eindproduct mogelijk voor problemen zorgt.”

thermoplasten.jpg
Terug naar overzicht